top of page
Lyss
Ögonstenen
Ögonstenen
Skulpturgrupp Ögonstens entré
Ögonstenen
Skulpturgrupp kväll
Ögonstenen kvällstid
Sagan
Lyss kvällstid

Tvådelad skulptural gestaltning


Pamela Karlsson och jag utgick från en saga om en skatt  (finns att läsa nedan) i skapandet av vårt konstverk utanför förskolan Ögonstenen. Vi har valde att göra en tvådelad skulptural gestaltning utifrån sagan. Verket består av en skatt i formen av smält guld, en sten i glas och en lysande figur.

 

Sagan om Lyss och Ögonstenen


Lilla Lyss på taket vinkar välkommen till alla. Lyss hittade en skatt under en seglats på de stora haven. Väl hemma gömde Lyss skatten här i Norrliden och den blev en Ögonsten. Guldskatten har börjat smälta. Mitt i guldet ligger Ögonstenen.


Visionen

 

Sagan var en del av vår skapandeprocess men dess viktigaste uppgift är att vara en plattform för personalen att utgå ifrån. Barnen interagerar med skulpturerna, deras fantasi blir stimulerad att använda dem till egna lekar. Vi har velat skapa skulpturer som inte har starka begränsningar. Guldet kan t. ex. vara ett berg, en skatt, en ö i gräsmattan osv. Vi har använt många olika material för att barnen ska få ett brett utbud att gå på upptäcksfärd bland. Vi har också tänkt på att skulpturerna ska fungera året om. Eftersom Ögonstenen även är öppet på natten har vi jobbat med ljusättningar. Lyss (figuren) på taket lyser och välkomnar nattetid. Guldet är också ljusatt underifrån i glaskulan och ögonstenen av glas som ligger mitt i ger speglingar och liv även i dagsljus. 

 

Beställare

 

Kalmar Kommun. Budget 300.000 kr

 

The Fairytale of Lyss and Ögonstenen

 

Pamela Karlsson and I did a sculpturegroup for a preschool in Kalmar in 2012. Based on a short fairytale we made sculptures depicting that story that the children can play with. There is a gold mosaic coverd concrete sculpture with a glasstone in the centre and a plastic figure glowing in the dark.

bottom of page